Jdi na obsah Jdi na menu

Kulajda z Nedvědice

11. 2. 2015

Kulajda z Nedvědice - velký hrnec (cca 4 - 5 l)

 

5 středních brambor na kostky

2 hrsti čerstvých hub (nebo mražené)

1 lžička drceného kmínu

3 vejce

kopr čerstvý nebo jiný (zavařený, mražený)

mouka a voda na zahuštění

1 l smetany a ½ l mléka

sůl, cukr, ocet

 

Do hrnce dáme vařit ve vodě brambory a houby se solí a kmínem, voda sahá asi do poloviny hrnce. Když jsou skoro měkké, přilijeme „záklechtku“ vyrobenou z mouky a vody (do zavařovací sklenice 0,7 l nalijeme vodu do poloviny, přidáme asi 5 lžic mouky a dobře protřepeme – nesmí tam zůstat žmolky). Přiléváme postupně, abychom viděli, jak houstne. Po přilití by měl být obsah hrnce středně hustý. Přidáme cukr a ocet a provaříme cca 15 minut.

Poté nalijeme do polévky mléko a smetanu a prohřejeme - nevaříme. Vajíčka nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky spolu s pokrájeným koprem.

 

Není to zrovna polévka dietní, ale je moc dobrá.