Jdi na obsah Jdi na menu

Haláslé podle Rybky

1 větší cibule na kostky
1 velká mrkev na kolečka
1 petržel na kolečka
1/4 celeru na hranolky nebo kostky
kapří hlava + další zbytky ryb
olej
sůl, pepř celý 7 kuliček, nové koření celé 5 kuliček, bobkový list 3 ks

Na oleji osmažit cibuli a nakrájenou zeleninu do zlatova, zalít asi 3 l vody, přidat rybí maso a uvařit. Po uvaření vyjmout maso, které chceme použít, zbytek scedit a vyhodit.

rybí maso -  vykostěná porce jakékoliv ryby na osobu (+ to co jsme obrali z vývaru - já to z vývaru obvykle nedávám, jen z hlavy, abych měla jistotu, že tam nejsou kosti)
1 větší cibule
1 menší mrkev na kostičky
1 malá petržel na kostičky
1/4 malého celeru na sirky
1 plechovka krájených rajčat
1 malý rajský protlak
1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, vše na kostky nebo proužky  ( já dávám po půlce, protože máme rádi polévku řidší)
olej
mouka na zahuštění (množství podle toho jak chcete polévku hustou, já dávám málo, máme rádi řidší - tj. asi dvě lžíce)
uzená maďarská paprika velká lžíce
zakysaná smetana

Na oleji osmažit cibuli a kořenovou zeleninu, přidat mouku, osmahnout, zasypat paprikou a podlít částí vývaru cca 2/3. Jak začne vařit, přidáme nakrájenou papriku, protlak a krájená rajčata. Necháme provařit, můžeme přidat podle chuti sůl a pepř.

Ve zbytku vývaru uvařím porce ryby, které dávám jednotlivě do talířů po nalití polévky, aby kousky zůstaly hezky celé. Na talíři můžeme ozdobit kyselou smetanou.