Jablkoví šneci
Těsto:
470 g hladké mouky
250 ml mléka
3 lžičky krupicového cukru
1 vanilkový cukr
¼ lžičky soli
50 g másla - rozpuštěného
1 vejce a 1 žloutek
1 sáček sušených kvasnic
kůra z jednoho biocitronu a 1 lžička citronové šťávy
Náplň:
4 – 5 jablek nastrouhaných nahrubo – vymačkat
trocha strouhanky
rozpuštěné máslo
1 skořicový cukr
Hrozinky
mleté oříšky
Mléko ohřejeme, smícháme se lžičkou krupicového cukru a vsypeme sušené kvasnice. Necháme nakynout.
Do mouky zamícháme sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, vejce a žloutek.
Dáme do robotu a lehce promícháme, přidáme připravené kvasnice, opět promícháme a nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Dobře vypracujeme a dáme na teplé místo kynout (těsto má být středně husté a můžeme jej připravit i den předem a péct ráno, v to případě dáme nakynout do ledničky přikryté fólií).
Vykynuté těsto rozválíme na plát asi ½ cm jako na závin. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou (zachytí přebytečnou vlhkost z jablek, aby se těsto nerozmočilo).
Posypeme skořicovým cukrem, hrozinkami a oříšky (lze podle chuti obměňovat nebo klidně něco vynechat či přidat).
Svineme pevně do závinu a ostrým nožem nakrájíme na šneky asi 3 cm vysoké. Skládáme do plechu vyloženého pečicím papírem, který jsme lehce potřeli máslem nebo olejem. Jednotlivé šneky také potřeme máslem na boku, aby se k sobě nepřilepili a šli po upečení oddělit. Povrch zase potřeme máslem a dáme péct do trouby na 180 – 200 stupňů dohněda.
Hotové šneky potřeme opět máslem a pocukrujeme, vytvoří se lehká cukrová krusta.
Snad jsem na nic nezapomnělaJ.
Náhledy fotografií ze složky jablkoví šneci