Sulc
2 přední vepřová kolena
2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
3 kuličky NK, 7 kuliček pepře, 1 bobkový list
1 cibule
3 stroužky česneku + další na dochucení
Sůl
Mletý pepř
Ocet
Želatina
Kolena uvaříme se zeleninou, cibulí a česnekem a kořením doměkka (úplně, ne jako na tlačenku, kdy je třeba nechat maso tužší). Sscedíme a vývar necháme skoro vychladnout.
Kůže z kolen a tučné maso jemně umeleme a libové maso nakrájíme na velmi drobné kousky.
Do vývaru přidáme želatinu podle návodu a směsí zalijeme mleté kůže a maso. Množství odhadneme podle hustoty vzniklé směsi, přiměřeně.
Podle chuti přidáme sůl, pepř, česnek, ocet (nebo i majoránku) a nalijeme do studenou vodou vypláchnuté formy na bábovku či jiné (vypláchnutá forma proto, že pak by měl jít výrobek snadněji po ztuhnutí vyklopit – neplatí vždycky J).
Necháme v lednici ztuhnout, vyklopíme, jíme. Buď jako tlačenku s cibulí a octem, nebo rovnou na chleba.
Někdo do sulcu přidává i vařenou zeleninu z polévky, nebo i syrovou nakrájenou cibuli. Podle mojí zkušenosti se pak zelenina „ vyšťourává“ a s cibulí se to zase dříve zkazí.
Náhledy fotografií ze složky Sulc