Jdi na obsah Jdi na menu

Korbáčik

12. 12. 2020

Po mnoha pokusech kde výsledek byl nic moc. Spíš nic než moc....celé je to o tom jak dokázat aby se sýr, který si pro výrobu korbáčiku, či jadelu dokázal po natavení horkou vodou patřičně táhnout. 

Výroba základního sýru není složitá : 

  • čerstvé mléko zahřejeme na 40 stupňů
  • přidáme syřidlo a sýříme 30 minut. Množství syřidla musíte spočítat. Jde o množství mléka, sílu syřidla a počet minut po který se má mléko srážet. Výpočtová tabulka je : http://www.domacimlekar.com/kalkulacka/
  • jak bude mléko sraženo, pokrájejte jej nějakým delším nožem aby dosáhl až na dno hrnce, nejlépe na kostky tak 2x2cm. Moc se vám to ale nepodaří, budou to spíš ruznotvary, ale to nevadí :)
  • Opatrně zamíchejte ať zrno moc nerozmačkáte a nechte chvíli stát. Třeba dvě minuty.
  • Pak zrno přendejte do nějakého většího cedníku, nebo prostě jiné odkápavací nádoby. Tam ho chvíli nechte vykapat. 10min.
  • No a nyní již do předem připraveného látkového pytlíku a nechat odkapávat a vyzrávat. Pokojová teplota
  • Dva dny, tři dny, jednou to trvalo i déle. Tak dlouho se musí vydržet, než sýr dozraje, než má to správné ph.....nemám ph metr :)
  • zkoušejte ochutnávat, až bude lehce nakyslý a na řezu bude mít hodně dírek, tak bude připraven na tavení. 
  • Pak nakrájím do misky, a zaleju horkou vodou, pomocí gimových rukavic sýr prohnětu a pak se pokouším vytahovat nitě. Návodů jak na to je na internetu dost, ale nějak na to musíte přijít sami, zkoušením :) 
  • Pak již jen uplést copánky, nebo jen suky, jak děláme my a namočit do soli. Já dávám 180 gramu na litr a nechávám je tam 15 minut. 
  • A je to, pokud se správně odhadne, kdy je základní sýr "připraven" je to hračka :) 
  • Ještě poznámka: jak vás přestane bavit tažení nití, vytvarujte tři válečky o průměru tak 2 cm, vzájemně je zapleťte a máte jadel. Jen solení musí probíhat déle, je to již kus sýra. Hodně doporučují solit v láku opět 180gr. na lirt a nechat jej tam dle váhy sýra. Kilo - 6 hodin. Výše zmíněný jadel bude mít tak 20 - 30  deka tak dvě hodiny by měli stačit. Osušte ho, nechte chvíli, ochutnejte a pokud to ještě nebude ono tak ho tak klidně dejte znova :) 
 

Náhledy fotografií ze složky slané sýry