Jdi na obsah Jdi na menu

Březinský balkán

15. 8. 2015

10 litrů mléka

dvě lžíce jogurtu

dvě lžíce zakysané smetany

syřidlo

 

Mléko ohřejeme na 35 stupňů. pak zaočkujeme jogurtem a smetanou - rozmícháme v troše mléka pak za stáléheho míchání vlejeme do 10 ti litrů mléka. Necháme 40 minut zrát. Po té vmísíme tolik syřidla aby byla sýřenina připravena k řezání za 40 minut při teplotě 35 stupňů. Sýřeninu rořežeme, mecháme 5 minut vystoupit syrovátku. Tu za pomocí sítka a naberačky odebereme do prázdného hrnce. Asi tak dva litry. Pak si připravíme tvořítka. Já používám tak průměr 12 cm a výšku cca 20 cm. Vystelu je sýrařským plátýnkem. Do takto připravených tvořítek dávám sýřeninu, kterou před tím nechám trochu okapat.Tvořítka naplňte vrchovatě, až vám vykape všechna syrovátka bude mít sýr na výšku sotva 4 cm....Ale ještě před tím, po naplnění dám na deset minut do vody horké asi 80 stupňů. Pak vyndám z hrnce nechám trochu schládnout a otočím ve tvořítku. Při tomto kroku sundám sýrařskou plachetku. Pak sýr ještě nekolikrát po cca 2 hodinách otočím. Po cca dvanácti hodinách v pokojové teplotě, dám na 3 hodiny do solného roztoku. Na lirt vody 180 gramů soli. Pak vyndám, osuším a pokud ho hned nesním uchovávám v krabičce v lednici. Dobrou chuť.